Broomhill

A single storey new build house built on the elevated site looking out to the North Sea.

Broomhill was designed to complete an existing irregular walled garden, whilst strengthening the group of stone steadings to the North.

The cruciform plan results from maximising the views and solar gain whilst also maintaining security by viewing the access track from the public road.

The house is fully open plan except the kitchen, which sits alone in contrast to the open door of the clients’ previous farmhouse. A pitched slate roof was insisted upon by the clients from the outset. The interior is open to the ridge making the interior very spacious. Large sliding doors open the house to the garden.

Local stone and untreated larch cladding will make the new house meld into the landscape.

In keeping with the passive house concept all public rooms face south with service rooms to the North. A very high level of wood fibre insulation, air tight envelope, triple glazing and solar panels means the MVHR requires minimal energy input.